arrow_upward arrow_upward

Stvaranje uređenijeg okruženja za startupove

Zahvaljujemo Tinu Težaku, Partner at Hanžeković & Partners Law Firm, na blogu za Poduzetnički inkubator Ragan u kojem nam je predstavio pojam “Term Sheeta”, koji će uvelike pomoći svim startupovima. 

Kao što znate, udruga CRO STARTUP osnovana je u proljeće i odmah je krenula s radom na jačanju startup zajednice, vidljivosti i transparentnoj komunikaciji kroz organiziranje nekoliko događaja i okupljanja na kojima su se okupili mladi članovi startup zajednice, i oni koje gledamo kao uzore te čija iskustva vrijedi podijeliti.

Sad se nastavlja rad na drugom i trećem stupu za jačanje sustava. CRO STARTUP je započeo rad na izradi, prikupljanju, i dijeljenju resursa koji su potrebni startupovima. Ideja je omogućiti svima dostupnost kvalitetnih i standardnih obrazaca pravne dokumentacije, naravno uz odgovarajuća objašnjenja i primjere, kako bi i startupovi u ranoj fazi razvoja, koji često nemaju vlastitih iskustava i sredstava, mogli biti kvalitetno upoznati s najčešćim ugovorima i dokumentima koji će im trebati.

Prvi od dokumenata, koji je pripremljen i objavljen početkom listopada, je obrazac Term Sheeta (pregleda bitnih elemenata ulaganja). Navedeni dokument je izabran zato što obično predstavlja prvi korak u komunikaciji osnivača startupa i potencijalnih investitora, kao i zato što njegovo potpisivanje može u bitnoj mjeri odrediti balans budućeg odnosa između tih strana.

Investicija u startup, osobito u prvoj rundi, iznimno je bitan trenutak za osnivače i za daljnji razvoj startupa. Do tog trenutka, sve mogućnosti su otvorene, samo se često postavlja problem nedostatka sredstava da ih se ostvari. Nakon investicije, investitori ipak ostvaruju određeni utjecaj, ne samo zbog uloženih sredstava, nego i zbog svog iskustva, savjeta i ideja koje mogu ponuditi. Zato je, kao i uvijek, bitno ne samo koliko se ulaže i pod kojim (financijskim i pravnim) uvjetima, nego i tko ulaže, i što donosi u smislu karaktera, ideja, sinergije s osnivačima.

Nakon što su se osnivači i investitori upoznali i „kliknuli“, ostaje još niz nepoznanica. Prvenstveno, financijska matematika, koliko se ulaže i koliko se za to dobiva. Pritom se osnivači trebaju unaprijed raspitati i informirati kakvi su standardi, kakvo je tržište, razgovarati s više investitora i osnivača drugih startupa, te naći sredinu između precjenjivanja i podcjenjivanja onog što nude.

Konačan korak je postignuti dogovor prenijeti na papir, što uključuje unošenje brojnih pravnih detalja s kojima većina osnivača nije upoznata. Svjesni smo prakse da se obrasci i primjeri dokumentacije traže na internetu, ali nažalost i situacija da se pojedini, pogotovo strani dokumenti, uzimaju i prepisuju bez kritičke provjere i punog razumijevanja okolnosti u kojima su nastali.

Koliko god se to ponekad činilo brzo i jednostavno, prepisivanje odredbi koje ste pronašli od nekog startupa iz Delawarea iz 2018. (valjda Amerikanci znaju) može vas dovesti u probleme, jer ste možda investitoru dali više prava nego ste htjeli, ili ste bitno otežali svoju perspektivu za kasnije runde investicija.

Cilj STARTUP Croatia je da se takve situacije izbjegne, da osnivači i investitori imaju obrasce dokumenata i dostupna objašnjenja njihovih odredbi, zasnovane na transparentnim i provjerenim  standardima koji su prilagođeni našim okolnostima i promiču fer pristup i odnose.

Obrazac Term Sheet i njegovo objašnjenje tek je prvi korak. Prema interesu i mogućnostima, sastavit će se i primjeri ostalih dokumenata, kao što su ugovor između članova društva (shareholders agreement), ugovor o ulaganju, ugovor o radu i slično.

Nakon toga slijedi faza eliminiranja regulatornih barijera. CRO STARTUP smatra kako treba mnoge stvari pojednostaviti i učiniti sigurnijim, kako bismo bili i ostali konkurentni, i zadržali i naše starupove i njihove osnivače i radnike u Hrvatskoj, umjesto da osnivaju kompanije po više ili manje egzotičnim državama jer se nadaju da će u njima brže i bolje ostvariti vrlo uobičajene prakse poput ESOP-a ili konvertibilnih zajmova.

Tin Težak, Partner at Hanžeković & Partners Law Firm