arrow_upward arrow_upward

Kako razbiti stare mitove o osiguranjima i promijeniti uvjerenja vezano za dobivanje bespovratnih sredstava iz EU?

Na Dan ženskog poduzetništva donosimo blog Marije Đeldum, koja ima preko 20 godina iskustva na financijskim tržištima s velikim brojem licenci vezanih za ulaganja i strukturu kapitala. Vlasnica je i direktorica dvije uspješne tvrtke Stogaj i Metajna Project & Consulting, a odnedavno i suvlasnica portala Žene i novac. Zahvaljujemo Mariji na njenom blogu i korisnim savjetima, koje uspješno primjenjuje u praksi sa svojim klijentima.

Poziv da napišem blog za Poduzetnički centar Ragan doslovno me uspio emotivno „izuti iz cipela” prvenstveno zato što su moji korijeni s majčine i s očeve strane dolaze s ovog predivnog otoka. Što jedna Metajnarka s riječkom adresom ima za reći i kakva sve uvjerenja želi promijeniti kod onih koji pročitaju ovaj blog?

Osiguranja su luksuz i nešto bez čega se može.

Posljedica ovog uvjerenja je ta da mnogo građana, a i poduzetnika nemaju ugovorena potrebna osiguranja. Zašto je to tako?

Od djetinjstva nas okolina pokušava zaštiti od svih loših stvari u okruženju i uvjeravaju nas kako se loše stvari uvijek događaju nekome drugome ili negdje drugdje.

Onog trenutka kada se sami nađemo u nezgodnoj situaciji shvatimo koje smo posljedice mogli ublažiti da smo bili osigurani.

Neplanirani trošak krova nakon oluje, oštećenja nastala nakon potresa ili požara, tada ne bi bila naš trošak već bi ih platio osiguratelj.

Troškovi boravka u bolnici, kao i naknade za pretrpljenu nezgodu uvjeriti će nas da životno osiguranje nije nepotreban trošak već odgovorna odluka za one životne situacije koje ne možemo predvidjeti.

Investicija u mene i moj biznis je jedino isplativa.

Ovo je uvjerenje zabluda kojom negiramo mogućnost da narušimo zdravlje ili nekim nesretnim slučajem dođe do invalidnosti. Tada nismo u mogućnosti voditi vlastiti biznis, a svoje najbliže dovodimo u nezavidnu situaciju jer možda nemamo novac sa strane i nismo osigurali niti svoju niti njihovu budućnost. Postoje na tržištu i police koje štite i nas i naš biznis a to su police profesionalne i javne odgovornosti, kao i osiguranje imovina tvrtki.

Najsigurnije je kad ja držim novce kući ili u banci.

Ovakva štednja nije dobar način da se pobrinemo za budućnost sebe i svojih bližnjih. Kad ugovorimo životno osiguranje s ulaganjem u vrijednosne papire na tržištu kapitala kvalitetno ukamaćujemo svoja sredstva, a istovremeno osiguravamo budućnost naših najdražih ako se nama nešto dogodi.

Police životnog osiguranja nisu štednja nego trošak.

Trenutno na tržištu životnih osiguranja postoje investicijske police koje ulažu u vrijednosne papire. Time police životnog osiguranja osim komponente osiguranja postaju i jako atraktivan investicijski proizvod.

Osiguranja imovine su izuzetno skupa i veliki su udar na kućni budžet.

Ovim razmišljanjem bježimo od stvarnosti i negiramo činjenicu da se požar, poplava ili vremenska nepogoda može dogoditi u svakom trenutku i da u slučaju neosiguravanja imovine svoje vlasništvo možemo vrlo lako izgubiti. Da li ćemo i tada misliti da je trošak osiguranja bio prevelik?

Zdrav/a sam , dodatno i dopunsko zdravstveno mi ne trebaju.

Dodatno zdravstveno osiguranje omogućava nam pravovremenu dijagnozu u vrhunskim zdravstvenim ustanovama, a najčešće pokriva i godišnji sistematski pregled. Kada bismo te iste usluge plaćali pojedinačno trošak bi bio višestruko veći nego premija dodatnog osiguranja. Stoga je dobro osigurati se . Dopunsko zdravstveno osiguranje pokriva participacije i doplate, a znamo i sami kako je život nepredvidiv.

Ne vjerujem osiguranjima, osiguravatelji ne plaćaju štete.

Agencija kojoj sam ja vlasnik radi sa renomiranih osam osiguravajućih kuća koja uredno isplaćuju štete. Situacije vezano za razorne potrese pokazala su koliko je značajna financijska pomoć u katastrofalnim situacijama. Imovina pravnih i fizičkih osoba koji su imali police osiguranja imovine je već davno obnovljena.

Bitno je da odaberem najjeftinije osiguranje.

Bitno je da imamo kvalitetno , stručno i što detaljnije razrađena pokrića i ponudu kako bismo izradili kvalitetnu policu. Najjeftinije rješenje, nažalost kao i u ostalim životnim situacijama, nije najbolje rješenje.

Nikad ništa nisam dobi o/la a da to nisam platila, ne vjerujem u mogućnost dobivanja bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Praksa nas zadnjih godina uvjerava upravo u suprotno. Ako imamo vjeru u svoj poduzetnički put i ako se kvalitetno napravi poslovni plan… možemo sve…samo je nebo granica…

Želim investirati, ali ne vjerujem nikome, ne znam kome bih se uopće javio/la.

Stogaj d.o.o. i Metajna Project & Consulting d.o.o. su svakako dvije dobre adrese gdje svaki klijent može dobiti savjet za ulaganja, mirovine, osiguranja, potpore…

Prije svakog ugovaranja radimo i sistematski pregled svih ulaganja, osiguranja i sl. koja su sklopljena prije dolaska kod nas kako bi kvalitetno uredili i presložili Vaše financijske ormare…

Marija Đeldum, direktorica tvrtke Stogaj i Metajna Project & Consulting, suvlasnica portala Žene i novac