arrow_upward arrow_upward

Digital Labin – Ružičasta budućnost rudarskog grada

Zahvaljujemo Domagoju Ostoviću, CEO Lloyds digitala i organizatoru Digital Labin konferencije, što je napisao blog za Poduzetnički centar Ragan u kojem je opisao prednosti malog grada u kojem je osnovao firmu i podijelio s poduzetnicama i poduzetnicima svoje iskustvo takvog poduhvata iz kojeg možemo zasigurno puno naučiti te ga primijeniti i na ovo područje. 

 

Često se dogodi da od svojih kolega ili od klijenata iz drugih dijelova Hrvatske dobijem pitanje: “Kako to da si osnovao firmu baš u Labinu? Zašto si odabrao baš taj mali grad?”

Moj odgovor je: “Zato što je tu najljepše!”

Većina ljudi povezuje Labin, ali i cijelu Istru s turizmom, gastronomijom, vinima, poljoprivredom i povijesnim znamenitostima, i nisu u krivu, no tu šablonu kao da se ne uklapa izuzetno razvijena IT industrija.

Na prvu svakako zvuči pretjerano, čak potencijalno lokalpatriotski, i iako su moji korijeni iz sasvim drugih krajeva, meni je bilo jako teško ne zaljubiti se u Labin i Istru.

Priča ide još iz završne godine srednje škole, kada sam na jednoj prezentaciji sveučilišta svoj budući faks odabrao zbog predivne lokacije uz more. Tada sam već znao da ću živjeti i raditi na sličnom mjestu i tako me put odveo u Labin.

Istra je, rekao bih, sve što jednom obiteljskom i poslovnom čovjeku treba za ugodan i ispunjen život. Istra je more, barka, fantastična priroda, top hrana, sjajno vino i puno dobrih, dragih i vrijednih ljudi. Kada sam sve to spoznao – a nije trebalo dugo – alternative više nije bilo i moja odluka o životu u Istri bila je konačna.

Od dizajna plakata za partyje do digitalne agencije

S HTML-om i CSS-om prvi puta sam se susreo za vrijeme rada u turističkoj agenciji gdje sam bio zadužen za digitalni dio poslovanja. Već u tom razdoblju je – svjesno ili podsvjesno – u meni tinjala želja za pokretanjem vlastitog startupa, a uz to bio sam uvjeren da ću dugoročno raditi nešto vezano uz dizajn, turizam ili IT. Na kraju se dogodilo da radim posao koji je izravno povezan sa svime nabrojanim!

Oduvijek sam bio vizualni tip, a prvi pravi poslovi u toj domeni krenuli su za vrijeme studija, kada sam dizajnirao plakate za razne studentske partyje.

Krenuo sam skromno, osnovavši obrt s opremom u vidu polovnog laptopa i iz sobice od 6 kvadrata. Klijentima sam slagao webove u Joomli, često prilagođavajući ili redizajnirajući kupljeni template. Koliko god moja želja da sve radim custom i iz “nule”, nedostajalo mi je znanja, savjeta i mjesta gdje ću se moći dodatno educirati, a da za sve to ne moram svaki put potegnuti čak do Zagreba. Tako je nastala ideja o konferenciji Digital Labin.

Digitalna i ružičasta budućnost rudarskog grada

Digitalni dizajneri i developeri nove generacije – tako volim nazivati, moderne i neopterećene ljude iz industrije koji tradicionalno zadnji vikend u rujnu pune našu Digital Labin konferenciju te razbude i razdrmaju naš pomalo usnuli rudarski grad, koji se u to vrijeme sprema na duži odmor, nakon naporne ali solidne turističke sezone.

Dva dana učenja, razmjene iskustava, upijanja najnovijih trendova, stvaranja novih poznanstava i poslovnih veza, dobrog druženja, uživanja, zabave, sunca i mora, gastro i eno poslastica.

Stvaranje ovakvog networkinga, bez obzira na struku, dob ili razinu znanja, dobra je stvar za sve – drugi mogu dobiti bolji uvid u naš način rada, a mi lakše možemo doći do potencijalnih suradnika ili čak budućih zaposlenika. Jako je važno da sudionicima približimo ono što sami osjećamo u svom poslu, a to je da nam je gotovo svaki dan ispunjen pozitivom, novim izazovima i motivacijom te da tu energiju prenesu dalje.

Za Digital Labin konferenciju – kao i za digitalne i ICT profesionalce u Labinu – ružičasta je budućnost zajamčena. Budućnost je iza ugla, a mi smo pronašli prečicu do nje.

 

CEO Lloyds digitala Domagoj Ostović, organizator Digital Labin konferencije