arrow_upward arrow_upward

Lijepa naša domovina jednoroga

Zahvaljujemo Marijani Šarolić Robić, potpredsjednici Udruge CRO STARTUP, što je napisala blog za Poduzetnički centar Ragan u kojem je predstavila Udrugu i ideju da Hrvatska može postati domovina jednoroga uz jačanje startup zajednica i sustava. 

 

Sve je krenulo u rano proljeće 2022. godine na inicijativu Davora Runje, predsjednika udruga Hrvatski nezavisni izvoznici softvera | CISEx. Davor, Hajdi Ćenan i ja krenuli smo s realizacijom ideje osnivanja udruge CRO STARTUP Croatian Startup Ecosystem (crostartup.org). Sigurno se pitate zašto još jedna udruga, što ih nemamo dosta? To pitanje smo i sami sebi postavili i zaključili da je više razloga za osnivati udrugu od onih koji tome ne idu u prilog. Pa ću ih u ovom tekstu podijeliti sa vama. Izdržite!

Zašto CRO STARTUP?

Sve je počelo s Davorovom idejom, sjećate se iz teksta gore? A upravo stoga, jer smo osjetili da je činjenica postojanja dva jednoroga u Hrvatskoj pravi momentum za iskoristiti sve snage i dići ljestvicu još više, pa izgraditi ekosustav koji odgaja i podupire startupove, a time i povećava šansu da se našim jednorozima Infobipu i Rimac automobilima uskoro pridruže i drugi. U Estoniji, startup naciji, su taj trenutak nazvali tzv. Skype moment, pa ajmo ga mi tu nazvati Infobip/Rimac moment i učiti od njih te omogućiti uvjete za cijelo novo krdo jednoroga, da Lijepa naša postane domovina jednoroga, jer zašto ne?!

Koji je plan?

Namjeravamo kroz 4 stupa aktivno provoditi projekte koji su usmjereni na izgradnju i jačanje startup sustava. Koji su to stupovi i koje akcije planiramo, čitajte u nastavku:

  1. JAČANJE STARTUP ZAJEDNICE
  • Putem povezivanja i koordinacije svih dionika te svih postojećih lokalnih, regionalnih i sektorskih inicijativa.
  • Organizacijom događanja koji omogućavanju umrežavanje i razmjenu iskustava.
  • Predstavljanjem hrvatskih startupova javnosti.

 

  1. BAZEN ZNANJA I RESURSA
  • Stvaranjem jedinstvene platforme koja spaja sve resurse potrebne startupovima na jednom mjestu. Izradom standarda primjera hrvatske pravne dokumentacije tako da se startupovi i investitori mogu fokusirati na samu kompaniju i detalje same transakcije.

 

  1. ELIMINIRANJE REGULATORNIH BARIJERA
  • Dugoročni cilj koji se oslanja na reforme sustava, ali se posljedično svodi na stvaranje prijateljskog regulatornog startup sustava pojednostavljivanjem postupka osnivanja i poslovanja startupova te investiranja i dizanja kasnijih rundi investicija u Hrvatskoj uz privlačenje i zadržavanje talenata.

 

  1. SMJESTITI HRVATSKU NA GLOBALNU STARTUP KARTU
  • Povećati vidljivost startup scene na svim razinama I transformirati percepciju Hrvatske od divne zemlje za odmor u zemlju snažne i dinamične startup scene pune globalno relevantnih projekata s globalnim potencijalom.

 

Sad kad ste saznali što su nam ciljevi preostaje samo da vas pozovem da nam se pridružite i da postanete član naše udruge i da zajedno učinimo Lijepu našu zemljom jednoroga. Dovoljno je samo ispuniti obrazac na našem webu Croatian Startup Ecosystem (crostartup.org) i uključiti se u aktivnosti udruge. Tu samo za vas!

Marijana Šarolić Robić

Marijana Šarolić Robić, potpredsjednica Udruge CRO STARTUP