arrow_upward arrow_upward

Svečano smo započeli s radom i pozdravili prve stanare!

17. ožujka, svečano je otvoren prvi hrvatski otočni inkubator za poduzetništvo, Ragan. Na otvorenju su bili uvaženi gosti Marko Matić, predstavnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i voditelj odsjeka za financiranje EU-a, Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije, Dalibor Puhar, predstavnik SAFU-a te Dario Zorić i Silva Nađ iz Riječke razvojne agencije PORIN, koja je glavni partner na projektu. Dinko Škunca, direktor Poduzetničkog inkubatora Ragan kao domaćin, Vesna Šonje Allena, predsjednica Gradskog vijeća Grada Novalje i Ante Dabo, gradonačelnik Novalje sa svojim su gostima obišli prostor poduzetničkog inkubatora i predstavili njegovu ulogu u poticanju i razvoju mikro i malih poduzeća.

U uvodnoj riječi Dinko Škunca, direktor Poduzetničkog inkubatora Ragan, uz zahvalu cijelom projektnom timu istaknuo je da je nakon četiri godine učenja i rada, koliko je trajala provedba projekta, rezultat moderna poslovna zgrada sa šesnaest poslovnih jedinica namijenjenih poduzetnicima koji imaju ideju, plan i žele raditi, kao i onima koji se žele dalje razvijati, a trebaju im prostor i mentorska podrška. „Mnogi nas ovih dana pitaju što znači riječ ragan, a to je najjači udar bure koji čisti zrak i donosi osvježenje. Upravo tako očekujemo da Ragan donese nalet poduzetništva, a našim korisnicima bude vjetar u leđa”, zaključio je direktor Škunca.

Župan Darko Milinović, uz čestitke svima koji su sudjelovali na projektu te zahvalu Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, istaknuo je da je Ragan drugi poduzetnički inkubator u Ličko-senjskoj županiji koji ovih dana kreće s radom te da je značajno što se danas u Novalji otvara prvi otočni inkubator u Hrvatskoj. „Ličko-senjska županija deseta je županija po BDP-u, dakle u zlatnoj smo sredini. Dijelom je za to zaslužna i Novalja sa svojim poduzetnicima te će daljnjim poticanjem mladih i poduzetništva naši rezultati biti sve bolji.”
Gradonačelnik Ante Dabo zahvalio je svima koji su sudjelovali na projektu, a osobito mladom timu iz Uprave grada koji je od prvog dana realizacije ovog projekta marljivo radio na ostvarenju cilja i nastanku poduzetničkog inkubatora koji će unaprijediti strukturu poduzetništva na otoku, omogućiti bolje uvjete rada početnicima i razvijati mlade tvrtke. „Cilj je Poduzetničkog inkubatora Ragan sustavno unapređenje poduzetničke klime u lokalnoj zajednici, koja se već sada osjeti kroz dinamičan razvoj naše industrijske zone u kojoj posljednjih godina djeluje sve više uspješnih poduzeća. To želimo nastaviti te uz pomoć Ragana novim poduzetnicima dati više vjetra u leđa”, zaključio je gradonačelnik Ante Dabo.

Marko Markić, u ime Ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, pozdravio je sve prisutne i čestitao te istaknuo da je cilj poticanje poduzetništva, ali i pokretanje novih projekata. „Stoga će Ministarstvo uvijek biti podrška kod prijava za projekte EU-a i na usluzi svima s dobrim poslovnim idejama i planovima”, kazao je Markić.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.822.137,29 kn, od čega je bespovratnih sredstava 7.089.255,21 kn. Projekt je odobren iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, prispjelih iz Europskog fonda za regionalni razvoj.