arrow_upward arrow_upward

5 razloga zbog kojih vrijedi rasti u startup inkubatoru

Za blog Poduzetničkog inkubatora Ragan tekst je napisao Frane Šesnić, direktor ZICER-a, najvećeg hrvatskog startup inkubatora. Zahvaljujemo mu na ovom tekstu i dokazanom profesionalnom iskustvu koje je podijelio s nama. 

 

Inkubator pomaže startupovima dajući im pristup resursima i prilikama koje te mlade tvrtke inače ne bi imale. Pruža ključne materijalne kao i neopipljive resurse. Također stvara društveni kapital. Osmišljen je kako bi podržao pokretanje poslovanja te ubrzao razvoj i rast.

 

Najteže je na početku, pogotovo kad u tebe kao poduzetnika sumnjaju svi – od obitelji do prijatelja – i svi bi radije da se držiš „sigurnog“ puta.

 

Na primjeru ZICER-a – Zagrebačkog inovacijskog centra, koji se pozicionirao i profilirao kao vodeći centar podrške razvoja poduzetništva u Zagrebu i šire (kao i najveći startup hub u Hrvatskoj), možemo reći da kroz zaokruženu podršku olakšavamo poduzetničke početke te odgovaramo na realne potrebe startupova kao i onih koji tek razmišljaju o ulasku u poduzetništvo. Naglasak stavljamo na poticanje inovacijskih rješenja koja se temelje na visokim tehnologijama, a koja pak imaju potencijal rezultirati proizvodima visoke dodane vrijednosti.

 

Koje su to prednosti kvalitetnog inkubatora na koje možeš računati?

 

  1. Edukacije, mentoriranje i stručno savjetovanje

 

Uz naš iskusni ZICER tim, imamo i značajnu mrežu mentora. To su vrhunski stručnjaci s akademskim i poduzetničkim iskustvom. Znanja, posebno ona potrebna za razvoj poslovanja, našim su stanarima dostupna u svako doba. Konstantno organiziramo specijalizirane edukacije i radionice koje krojimo prema željama i potrebama startupova.

 

  1. Infrastruktura

 

Prvi dojam kada netko dođe u prostor ZICER-a je oduševljenje infrastrukturom i pozitivnom atmosferom koja dominira prostorom. Infrastruktura je jako bitna i ona mora biti dizajnirana na način da odgovara potrebama korisnika. Treba biti i skalabilna kako bi se uspješan startup mogao širiti u skladu sa svojim potrebama. Kod nas postoji 118 modula za startupove za koje možemo reći da predstavljaju 118 koncentriranih „garaža“ iz kojih oni djeluju. Također, EU sredstvima smo opremili razvojne centre i laboratorije bitne za razvoj prototipova.

 

  1. Povezivanje i umrežavanje sa startup zajednicom

 

Svjesni smo snage povezivanja i suradnje među startupovima. Zato se ovdje i kroz neformalna druženja vrlo često stvaraju neočekivane vrijednosti i rješenja. Jedan vid takvog povezivanja je događaj koji nazivamo Business over Breakfast. Tu okupljamo naše startupove koji svoja rješenja predstavljaju potencijalnim partnerima, kolegama i suradnicima. Također organiziramo i posjete vanjskih eksperata te tako širimo ideje i potičemo povezivanje startup zajednice.

 

Svakodnevni kontakt stanara, tj. korisnika inkubatora stvara povezanost i sinergiju. To je prirodni odraz procesa poslovne inkubacije. Čak i nakon što stanari sazriju i napuste inkubator, uspostavljene veze dugo traju. U svakom slučaju, stanari jedni druge ohrabruju te dijele ideje i rješenja problema.

 

  1. Olakšan pristup izvorima kapitala

 

Za razvoj startupa presudna je dostupnost financijskih sredstava u pravo vrijeme i u adekvatnom iznosu. Tu također naša podrška često znači onaj korak koji će osigurati razvoj inovativnog projekta – od pre-seed investicija, npr. kroz naš akceleracijski program Startup Factory do povezivanja startupova s investitorima na globalnoj razini.

 

  1. Veće stope uspjeha

 

Stopa preživljavanja startupova koji se razvijaju uz ZICER-ovu podršku, baš kao i u većini ostalih startup inkubatora, znatno su veća od bilo kakvog standardnog prosjeka. Prema podacima koje pratimo i ažuriramo, ta stopa prelazi 85% ukupnog broja naših korisnika. Ovakvu statistiku smo postigli time što naše startupove kroz razvoj usmjeravamo ciljano i prilagođeno fazama njihovog razvoja – jer svaka faza zahtijeva drugačiji pristup.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a